Съдовете за готвене с незалепващо покритие?

Уок тиган KELA Flavoria | be4home.com Здраве и спорт

Съдовете за готвене с незалепващо покритие са вид съдове за готвене, които имат покритие, което предотвратява прилепването на храната към повърхността на съда. Това покритие обикновено се прави от тефлон или други полимери.

Съдовете за готвене с незалепващо покритие са популярни, защото правят готвенето по-лесно и по-безпроблемно. Храната не се залепва към повърхността на съда, което улеснява почистването. Това също така означава, че не е необходимо да се използва толкова много масло или мазнина при готвене, което може да помогне за намаляване на калориите и мазнините в храната.

Тези съдове обаче имат и някои недостатъци. Те могат да бъдат по-скъпи от другите видове съдове за готвене. Те също така могат да бъдат по-чупливи и да се повредят по-лесно от други видове съдове за готвене.

Също така е важно да запомните, че тези съдовете не са вечни. Покритието може да се износи с течение на времето, особено ако се използва при високи температури или ако се използват метални прибори за готвене.

Има два основни вида съдове с незалепващо покритие: керамика и тефлон

Съдовете с незалепващо покритие не понасят бързо нагряване, когато са празни (например, когато използвате функцията „Booster“ на индукционна готварска печка). Трябва бавно да загрявате съдовете. Също така не се препоръчва да нагрявате празни съдове до високи температури. Първо сложете в него това, от което се нуждаете за готвене. Това се отнася за всички видове незалепващи покрития!

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Подходящо ли е да подарим корейска козметика за лице

Керамично покритие

Преди да използвате нов продукт за първи път, измийте го със сапун и вода, подсушете го и избършете вътрешността с хартиена кърпа или кърпа, напоена с растително масло. Това е като „овлажнител“ за лицето ви. За да може керамичното покритие да покаже най-добрата си страна, както и да запази незалепващите си свойства за дълго време, спазвайте следните правила: Никога не прегрявайте празен съд – температурата на контакт при поставяне на храна в продукта може да бъде твърде висока, което ще доведе до залепване на храната по повърхността и изгаряне. Нямате нужда от керамика, инкрустирана с храна! Не забравяйте, че керамиката се нагрява два пъти по-бързо отколкото тефлон, така че свикнете да използвате продукта при средни температури от самото начало.

След готвене на висока температура (например за скара), никога не оставяйте съдове с остатъци от храна на котлона. Винаги деглазирайте тигана веднага след готвене (в идеалния случай трябва винаги да наливате малко гореща вода в тигана веднага след готвене, да добавите няколко капки препарат и да оставите да изстине, след което да почистите).

Загорели остатъци от храна

Ако вашият керамичен тиган с незалепващо покритие се е превърнал в много лепкав тиган, по който всичко залепва, това означава, че при последното готвене върху него остатъците от храна са се впили в повърхността. Керамичният тиган може да достигне много високи температури. Всяка мазнина (масло, месо, риба и др.) се топи при температура 200°C, след което се втвърдява и при достигане на температура 250°C полепва по повърхността на тигана (керамичен или неръждаем). Тиганът с керамично покритие се нагрява много лесно до 250°C, за разлика от тефлоновите тигани, при които покритието се уврежда, когато температурата достигне 235°C. Ако това се случи, накиснете тигана в гореща вода за няколко часа, за да омекнат карбонизираните мазнини, след което почистете с пластмасова четка или неабразивна гъба. Също така е добре да излеете бял оцет в тенджерата преди да изчеткате и да ври 15 минути (след като заври, охладете продукта за няколко минути, за да не се изгорите). Някои естествени почистващи препарати на основата на глина също работят добре в тази ситуация.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Алуминий или Съдове за готвене от неръждаема стомана: каква е разликата?

Редовна грижа за съдовете с керамично покритие се състои в редовно почистване с хартия, напоена с растително масло за овлажняване на повърхността. Миенето на такива съдове в съдомиялната машина е възможно, но не се препоръчва. След всяка употреба проверявайте тигана си – повърхността му трябва да е гладка и лъскава и по нея да няма упорити остатъци от храна.

Съдове с тефлоново покритие

 Тефлоновото покритие е най-старият и най-широко разпространен вид незалепващо покритие. То е направено от полимер, наречен политетрафлуороетилен (PTFE), който е устойчив на топлина и има ниска адхезия към храната.

Тефлоновите съдове за готвене са много ефективни при предотвратяване на прилепването на храната. Те са лесни за почистване и могат да се използват за готвене на различни видове храни.

Тефлоновите съдове за готвене обаче имат и някои недостатъци. Те могат да бъдат по-скъпи от другите видове съдове за готвене. Те също така могат да бъдат по-чупливи и да се повредят по-лесно от други видове съдове за готвене.

Също така е важно да запомните, че тефлоновото покритие не е вечни. Покритието може да се износи с течение на времето, особено ако се използва при високи температури или ако се използват метални прибори за готвене.

Заключение

Ето някои сравнителни характеристики на двата вида незалепващи покрития:

ХарактеристикаТефлонКерамика
Ефективност при предотвратяване на прилепванетоВисокаВисока
Лесни за почистванеДаДа
Устойчивост на високи температуриДаДа
Устойчивост на драскотиниНискаВисока
ЦенаНискаВисока
ТеглоЛекТежък
Дълъг животСреденДълъг

В крайна сметка, най-добрият вид незалепващо покритие за вас зависи от вашите индивидуални нужди и предпочитания. Ако търсите съдове за готвене, които са ефективни при предотвратяване на прилепването на храната, лесни за почистване и достъпни, тогава тефлоновото покритие е добър вариант. Ако търсите съдове за готвене, които са по-устойчиви на драскотини и имат по-дълъг живот, тогава керамичното покритие е добър вариант.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Епидемията от наднормено тегло: Предизвикателства и решения
Rate article
Open Bulgaria:Историята, Културата и Природа
Add a comment