Различни видове стъкла за очила: Избор на правилната опция за вашите нужди

Здраве и спорт

Основните видове очила, които намират приложение в нашето ежедневие, са слънчевите или диоптричните очила. Слънчевите очила служат предимно като аксесоар за по-добра естетика и защита от слънчевите лъчи.

Диоптричните очила се използват за коригирането на различни проблеми, свързани с очното здраве. Те подобряват зрението с помощта на специализирани стъкла, предписани от лекар.

Стъклата са определящият елемент от всеки вид очила, от който зависи тяхното качество. Ето какви видове стъкла има и каква е тяхната функция:

Диоптрични стъкла

Стъкла за едно разстояние

При тези диоптрични стъкла е характерно, че те лекуват зрителни проблеми само за едно разстояние. Те са с положителна или отрицателна стойност на диоптъра в зависимост дали лекуваният проблем е късогледство или далекогледство. Тези стъкла са подходящи за виждане само на едно разстояние и не позволяват видимост извън тази дистанция.

Стъкла за близо и далече

Тези стъкла се наричат още прогресивни и служат за видимост, както надалеч, така и наблизо. Стъклата придават удобство, тъй като заместват няколко чифта очила едновременно. Те са подходящи при извършването на всякакъв тип дейности.

Стъкла за четене

При тези стъкла се осигурява добра видимост само на едно разстояние. Фокусът на стъклата е равномерен по цялата повърхност на стъклото. Те са подходящи още при астигматизъм или далекогледство, като позволяват отлична видимост на определена дистанция.

Стъкла за работа в офис

При тези стъкла се осигурява добра видимост на близки разстояние. Те са особено подходящи за работа в офис среда, тъй като осигуряват отлична видимост на къси и средни разстояния. Стъклата се използват предимно при работа с книги и документации.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Point1 – спорт без граници

Стъкла на слънчеви очила

Поляризирани стъкла

Тези стъкла са най-подходящи за носене през топлите месеци, когато слънчевата светлина е най-ярка. Очилата с поляризирани стъкла неутрализират пряката светлина и са особено приложими при почивки на морето, екскурзии на екзотични места или практикуване на спорт на открито.

Огледални стъкла

Този вид стъкла отново имат силни защитни свойства срещу прекомерното слънце. При тях е характерно, че отразяват светлината. Подходящи са за туристически походи на висока надморска височина или спортове на открито.

Зелени стъкла

Зелените стъкла са друга добра алтернатива за носене през топлите месеци. Те не изкривяват цветовете и не причиняват дразнене при продължително носене. Зелените стъкла могат да се носят в случаи на средна и силна слънчева светлина. Очилата със зелени стъкла са подходящи за носене и през есенно-зимните месеци, тъй като не причиняват увеличаване на зениците и осигуряват добра защита срещу отразяването на светлината.

Сиви стъкла

Още едно подходящо решение срещу силната слънчева светлина през лятото и пролетта са сивите стъкла. Също като зелените, сивите стъкла не причиняват дразнене, тъй като не изкривяват цветовете. Очилата със сиви стъкла са също подходящи за носене и през есента и зимата. Те не причиняват дразнене и същевременно осигуряват оптимална защита на зрението.

Жълти стъкла

Очилата с жълти стъкла са най-добрата опция за носене през зимния сезон. Характерното за тях е, че те блокират синия цвят. Ето защо те са подходящи за носене през облачно или мъгливо време, и същевременно предпазват очите.

Да обобщим дотук:

Основните типове очила за носене са слънчевите очила и диоптричните очила. Докато първите са известни със своите естетически функции, то вторите са известни със своите защитни качества и коригиращи способности.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Съдовете за готвене с незалепващо покритие?

Независимо кой от двата вида ви се налага да носите в ежедневието, най-важният фактор е да подберете очила с качествени и подходящи стъкла. При подбора на правилния вид диоптрични стъкла е важна спецификата на употреба и зрителния проблем на пациента. При слънчевите очила за избор на стъклата е важен интензитетът на слънчевата светлина и времето от годината.

Източник: https://www.visionexpress-bg.com/

Rate article
Open Bulgaria:Историята, Културата и Природа
Add a comment