Икономично ли е отоплението с електрически конвектори

системи за отопление на дома | bg-maistor.com Строителство

Отоплението с електрически конвектори не е толкова икономично, колкото отоплението с други видове отоплителни системи, като например подово отопление, газови котли или котли на твърдо гориво. Електрическите конвектори имат ниска ефективност, което означава, че голяма част от енергията, която използват, се губи под формата на топлина, която не се използва за отопление на помещението.

Ефективността на електрическите конвектори се измерва като съотношение на произведената топлина към изразходваната енергия. Стандартните електрически конвектори имат ефективност от около 60%, което означава, че само 60% от енергията, която използват, се превръща в топлина. Останалите 40% се губят под формата на топлина, която се излъчва в атмосферата.

За сравнение, подовото отопление има ефективност от над 90%. Това означава, че подовото отопление е много по-ефективно от електрическите конвектори и използва значително по-малко енергия за отопление на помещението.

Високите разходи за електроенергия също допринасят за това електрическото отопление да не е толкова икономично, колкото отоплението с други видове отоплителни системи. Цените на електроенергията в България са високи и непрекъснато се увеличават. Това прави отоплението с електрически конвектори още по-скъпо.

Разбира се, има и някои фактори, които могат да направят отоплението с електрически конвектори по-икономично. Например, ако жилището е добре изолирано, то ще се нуждае от по-малко енергия за отопление. Също така, ако електрическите конвектори се използват само при необходимост, това също може да намали разходите за отопление.

Въпреки това, като цяло електрическото отопление с конвектори не е толкова икономично, колкото отоплението с други видове отоплителни системи.

Електрическите конвектори, са уреди които посредством нагревателен елемент и с помощта на естествена(в някои случаи и принудителна) конвекция загряват въздуха в помещенията, в които са инсталирани.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Какво трябва да знаем за монтажа на парно отопление

До скоро се деляха на ниско и високо температурни ел. конвектори, но в последните години все по рядко се срещат такива, при които се развива висока температура за нагряване на помещението. При високотемепературните конвектори основния недостатък е, че поради по високата температура на която работят се намаля кислорода в помещението, а и при някои модели има опасност от изгаряния при допир.

Панелен електрически конвектор | bg-maistor.com

При избор на електрически конвектор основния показател е мощността, като правилото е 30W на квадратен метър при стандартни жилищни помещения с височина до 2.60/2.70 метра.

Основна роля за пестене на електроенергия е терморегулатора, който следи стайната температура и поддържа зададените от потребителя градуси в помещението. Колкото по точен е терморегулатора(отчита температурата през по малка стъпка) толкова ще бъде по-малко изразходваната енергия за достигане на зададената температура(ще изключи при достигане на температурата, а не след като я подмине).

При електрическите конвектори има и модели, които са снабдени с вентилатор за допълнително засилване на конвекцията. Желателно е вентилатора да има възможност, за да се може да се регулира скоростта на въздуха, който преминава през отоплителния уред.

При избор на нискотемпературния конвектор е хубаво да се спираме на доказани производители, които използват качествени материали. Изработката и вложения материал са важни, за да се избегнат шумовете при загряване и изстиване на уреда, които понякога могат да бъдат особено дразнещи(особено през нощта в спални помещения).

В зависимост от начина на монтаж електрическите конвектори основно са подови и стенни, като подовите могат да са стационарни и подвижни(монтирани на колелца). А има някои модели, които са с комбиниран монтаж – имат планки за стенен монтаж и крачета за поставяне на пода.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Най-добрите фирми за дограма в България: Вашият гид

Предимството на тези нагревателни уреди е, че не изискват сложни инсталации за монтаж(необходим е контакт) и могат да се преместват в различните стаи и помещения, както и в други сгради.

В сравнение с отоплението климатик и термопомпа консумацията на електроенергия е по-високо, но се постига комфорта не отопление с естествена конвекция на въздуха без осезаемо движение на въздуха(недостатък при недобре изчислените климатични инсталации).

И все пак избора на типа и начина на отопление си остава решение на всеки потребител, в зависимост от предпочитанията, финансов ресурс и личния комфорт при избора на домашната атмосфера за живот.

Надяваме се, че сме Ви били полезни с предоставените факти относно отоплението с тези най-разпространени електрически уреди.

Rate article
Open Bulgaria:Историята, Културата и Природа
Add a comment