Винилови подови настилки – подходящи за всеки дом

Винилова подова настилка Строителство

Виниловата настилка е добро решение за вашия дом. В тази статия сме описали как да изберете и да подходите към избора на винилови подови настилки. Освен това обясняваме някои данни за инсталацията. Акцентът ще бъде върху виниловата настилка – конкретно в приложението ѝ за подово покритие.

Виниловият материал е достатъчно гъвкав, за да може от него да се произвеждат настилки, облицовки, мебели, аксесоари за бита, какво ли още не. В статията обаче ще заложим на виниловите подови настилки по предназначение, защото днес има хора, които в своята екстравагантност ги използват и за стени, което не е грешно, но все пак когато са предназначени за пода, те си имат своите технически характеристики, с цялата издръжливост и предимства на съвременната технология за подови настилки.

Какво трябва да знаем за самия под преди инсталацията?

Листовите винилови настилки осигуряват трайна повърхност за зони с висок трафик във вашия дом. Преди да инсталирате винилoва подова настилка, самият под трябва да е в добро състояние. Всички неравности или ръбчета по повърхността му могат да причинят износване на виниловата настилка или евентуално дори разкъсване.

Винилови настилки една върху друга?

Повечето винилови подови настилки не се нуждаят от подложка. Ако повърхността, върху която ще бъдат положени, е равна и гладка, добре подплатеният винилов под трябва да слегне сам след инсталацията.

Можете да инсталирате винил върху стара винилова подова настилка. В повечето случаи, докато старата винилова повърхност е плоска, не е нужно да правите нищо повече за този тип подложка. Всеки вид подове имат свои собствени процедури за подготовка преди самата инсталация. Когато вече сте избрали винилова настилка, дори да ви се стори лесна самата инсталация, желателно е да оставите монтажа на професионалисти.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Най-добрите фирми за дограма в България: Вашият гид

Какви са техническите характеристики на виниловите подови настилки?

Обикновено всички винилови подови настилки се продават с технически данни, от които се разбира тяхното предназначение и техните качества. Още в ЕС, всяка винилова настилка се класифицира според нейните качества. Ако се интересувате от този въпрос, когато проверявате техническите данни на конкретен модел, там ще видите  EN стандарт и номер, който можете да сравните онлайн за какъв тип трафик и инсталация е предназначен същият този модел.

Най-важните инсталационни данни са посочени първи. Например, общата дебелина може да е от 2-3 мм до 6-7 мм, в зависимост от предназначението. Много често виниловите настилки имат горен износващ слой. Самата ролка или лист имат дължина от 10-25 метра и ширина до 2 метра. Сред важните данни за общото тегло на настилката на квадратен метър.

Оттам насетне следват други важни технически данни, като антислип рейтинг, колко издържат на огън, колко издържат на натиск от столчета с колелца, звуковото поглъщане, издръжливостта на бактерии, променливост на цветовете и т.н.

Колкото повече се интересува човек от данните на една настилка, толкова повече всяка техническа характеристика ще придобие значение за него – като купувач. Click To Tweet

перфектна винилова настилка

Какво да избирате за пода си?

Когато избирате винилова подова настилка, логично е да избирате дизайн, който най-много пасва на пода във вашия дом. Много настилки от този тип са съобразени като дизайн с най-разпространените видове подови настилки от естествени материали или такива, които са били много ползвани в миналото. Предимството на виниловите настилки от тази гледна точка е, че те могат да предложат на потребителите изключително разнообразие от цветове, имитации на повърхности, орнаментика. Изборът си остава във ваши ръце.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Редене на унипаваж и тротоарни плочки
Rate article
Open Bulgaria:Историята, Културата и Природа
Add a comment