Пампорово гостоприемно посрещна световния елит на сноубордистите за Световната купа!

На 20 и 21 януари курортът Пампорово бе домакин на едно от най-големите събития в света на сноуборда – Световната купа по сноуборд за мъже и жени. За първи път в историята на курорта се проведоха стартове от най-високия ранг на Международната ски федерация (ФИС). Организаторите на събитието – Българската федерация по сноуборд (БФСки) и Пампорово АД – пресъздадоха една незабравима състезателна атмосфера за участниците и зрителите.

Двата старта за състезанието бяха в дисциплината паралелен слалом и се проведоха на писта „Стената“. Този изключителен маршрут предизвиква сноубордистите със своите извити завои и стръмни наклони, които изискват невероятна техника и бързина. Очаква се да пристигнат гости от цял свят, за да се насладят на вълнуващите състезания.

Под вещото ръководство на директора на стартовете за Световната купа в Пампорово – Виктор Гичев – спортните събития преминаха без никакви проблеми. Той е известен с богатия си опит и експертиза в организирането на международни състезания и ще се погрижи всичко да бъде на най-високо ниво.

Състезатели от цял свят взеха участие в тази голяма проява в света на сноуборда. Сред известните спортисти, които се включиха в състезанието, са трикратната олимпийска шампионка Естер Ледецка от Чехия. Тя е спечелила титлите в паралелния гигантски слалом на зимните игри в ПьонгЧанг 2018 и Пекин 2022, както и титлата в супергигантския слалом в алпийските ски. Ледецка е носителка на голямата световна купа по сноуборд и малката световна купа в паралелния гигантски слалом. Тя има впечатляващи 21 победи и общо 35 подиума в стартовете от Световната купа. За Ледецка състезанията в Пампорово бяха първи новия сезон в сноуборда, като досега тя се е състезавала само в световната купа по ски. През 2018 година Ледецка спечели паралелния гигантски слалом за Световната купа в Банско и след това триумфира с титлите на ски и сноуборд на олимпиадата в Корея.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как Да Се Подготвим Правилно За Кандидатстване По Европейски Програми През 2023

Освен Ледецка, в състезанието се включиха и други известни сноубордисти от цял свят. Сред тях е Рамона Терезия Хофмайстер от Германия, която в момента оглавява генералното класиране за Световна купа и е трикратна носителка на големия Кристален глобус. На старт се изправи и Радослав Янков, който е един от най-добрите ни състезатели. Той е първият българин, спечелил голямата Световна купа на ФИС през 2016 година и е взел и малкия глобус в Паралелния гигантски слалом през 2017 година. В момента Янков е осми в класирането за световната купа в паралелния слалом. Също така, актуалният олимпийски шампион при мъжете от Пекин 2022 – Бенямин Карл от Австрия, ще се присъедини към състезанието в Пампорово. Той води в момента в генералното подреждане за Световната купа. Лидерът за малката купа в Паралелния слалом – Даниела Багоца от Италия, също взе участие в състезанието. Легендарният сноубордист Роналд Фишналер от Италия, който е последният носител на голямата Световна купа, също бе забелязан на пистата в Пампорово.

Курортът Пампорово през последните години се отличава с това, че предоставя чудесни условия за най-висок клас състезания по зимни спортове.

На тазгодишното издание inbet (официален партньор на Световната купа по сноуборд в Пампорово) раздаде стотици подаръци на участниците.

Rate article
Open Bulgaria:Историята, Културата и Природа
Add a comment