Позициониране на бизнеса онлайн – канали за реклама и на кого да се доверим?

Технологии

Съвременният бизнес е пряко засегнат от динамичното развитие на дигиталния маркетинг. Дигитализацията на маркетинг комуникациите предоставя на съвременните организации нов подход за позициониране и взаимодействие с клиентите.

Онлайн средата предлага на бизнеса иновативни условия за развитие. Основните от тях са боравенето с нов инструментариум, възможността за гъвкаво управление на маркетинга, генериране на ръст в продажбите и досегът до по-мащабна аудитория.

Паралелно с нарастващата роля на дигиталния маркетинг, потребителските навици за пазаруване се подменят. На този фон, позиционирането на бизнеса онлайн е естествена стъпка към постигането на прогрес и дългосрочно развитие.

Кои са основните маркетинг похвати за изграждане на бизнес онлайн?

Изграждане и поддръжка на сайт

Създаването на сайт за бизнеса е първата стъпка към изграждането на ефективното му онлайн присъствие. Сайтът е дигиталната презентация на компанията – той е интерпретация на философията, целите и мисията на бранда спрямо неговата аудитория. Процесът на изграждане на сайта трябва да бъде фокусиран върху потребителските нужди и очаквания. В този смисъл, най-успешните презентации на бизнеса са тези, които са лесно достъпни и разбираеми за масовия потребител.

Добре поддържаният сайт следва да включва основна информация за бранда като контакти, продуктови категории, информация за създаване и постижения. В допълнение, сайтът трябва да бъде с лесна навигационна структура, съобразена с менталните модели на потребителите. Това включва позициониране на навигационната лента отгоре, както и разполагане на търсачката в близост до нея. Лесният и разбираем дизайн увеличава времето за потребителско сърфиране, а това води до повишаване на продажбите и генериране на авторитет за бизнеса.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Специалисти по набиране на персонал: Ключът към намирането на топ талант за вашата организация

Функциите на бизнес сайта са да предоставят важна информация на аудиторията, да предлагат  ангажиращо съдържание и да привлекат интереса на посетителите. При онлайн магазините е важна релевантната категоризация на продуктите, както и степента на трудност при извършване на покупка. Достъпният и добре структуриран сайт повишава показателите на бизнеса и покачва неговия авторитет.

Заради ролята и функциите на бизнес сайта, е препоръчително извършването на консултация или използването на услуги, предоставени от дигитални маркетинг агенции.

Дигитална реклама

Рекламата е водещ маркетинг способ за популяризиране и разрастване на бизнеса. В дигиталния маркетингов микс онлайн рекламата е задължителен елемент за достигане до целевите сегменти на бизнеса. Основните канали за онлайн реклама са социалните мрежи, Гугъл и имейл бюлетините. Позиционирането на рекламни послания и в трите маркетинг канала повишава възможностите за успеваемост на бранда, тъй като всеки от тях предлага своите отличителни предимства.

Социалните платформи непрекъснато повишават своя брой от активни потребители. Това позволява на съвременните компании да достигнат до мащабна аудитория и да прецизират целевите сегменти. Позиционирането на реклами в социалните мрежи предлага детайлно сегментиране, както и разширяване на пазарното действие. Дигиталният бизнес има възможност да увеличи хоризонта си на развитие, като отправи рекламните си послания към нови потребителски групи. Допълнителни предимства на социалните мрежи са двупосочната комуникация и възможностите за интерактивно съдържание.

Друг вид рекламен канал е търсачката Гугъл. Основните видове реклама са графични реклами, видео реклами, адаптивни реклами, продуктови реклами и т.н. Отличителен белег на този рекламен канал е, че дава възможност за широка видимост на рекламата и дигиталния бранд. Рекламата се появява на първи места сред резултатите от търсенето и повишава разпознаваемостта на онлайн бизнеса. Успешната Гугъл реклама зависи пряко от фактори като релевантност, информативност и ангажираност на съдържанието.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  ITGStore.bg - вашият портал за продукти за бизнеса

Още един популярен дигитален канал за позициониране на реклами е имейл бюлетинът. Той е форма на директен маркетинг, като свързва бранда и потребителите директно без наличие на посредник. Имейл бюлетините са регулярни рекламни бюлетини с известия за предстоящи събития, промоционални кампании, предоставяне на персонализирани кодове за отстъпка и др. Предимството на този маркетинг канал е, че рекламата е очаквана и желана от аудиторията. Потребителите доброволно се абонират за получаването на рекламни съобщения, за да бъдат информирани за актуални кампании на бизнеса.  За изграждането на подобни рекламни кампании е необходимо консултиране или съдействие от професионални дигитални агенции по маркетинг.

SEO маркетинг

Ефективен маркетинг канал за развитие на съвременния бизнес е SEO маркетингът или още, набор от маркетинг инструменти за оптимизация на съдържанието на сайта и подобряване на неговото класиране в резултатите от Гугъл. Условно той се поделя на две разновидности – вътрешна и външна оптимизация. Прилагането на техники и от двата вида изисква висока експертиза и умения. Затова при оптимизацията на сайта за търсещите машини се препоръчва партньорство с професионална дигитална маркетинг агенция.

Вътрешната SEO оптимизация включва спектър от маркетинг дейности за подобряване на съдържанието на сайта. В това число влизат изграждане на карта на сайта, добавяне на мета описания и мета заглавия, и извършване на настройки по структурата на сайта. В обхвата на вътрешната SEO оптимизация влиза още премахването на грешки като счупени връзки или дублирано съдържание.

Вътрешната SEO оптимизация отговаря за подобряване на съдържанието чрез въвеждане на връзки и ключови фрази. Още една важна задача на оптимизацията на сайта е осигуряването на оптимална скорост за зареждане на страниците. При вътрешно SEO за онлайн магазини е ключово да се оптимизира пазарната кошница и да се осигури висококачествено потребителско изживяване.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Силата на линк билдинга за SEO

Външната SEO оптимизация се фокусира върху представянето на бизнеса извън сайта. В полето на този вид оптимизация влизат блог статиите, ПР материалите, публикациите във форуми, линк-билдинг техниките, представянето на бизнеса в социалните мрежи и др. Целта е да се изгради устойчиво присъствие на дигиталния бранд, като се повишат неговите показатели чрез генерирането на авторитетни връзки с релевантни източници.

Финални думи

За изграждането на ефективна маркетинг стратегия при дигитализация на бизнеса е важно сътрудничеството със специализирани дигитални агенции по маркетинг. Те притежават набор от умения, техники и експертиза в сферата на онлайн комуникациите, достатъчни за успешното внедряване на компаниите на дигиталната сцена. Сътрудничеството с дигитална агенция е ефективен ход за постигане на дългосрочен прогрес за брандовете онлайн.

Rate article
Open Bulgaria:Историята, Културата и Природа
Add a comment